Dansesko

 

Det fins få sko mer ikoniske enn de tradisjonelle tåspisskoene, som i nyere tid har blitt så nært forbundet med dokumentarer og artikler om det harde livet ballettdansere faktisk lever. De har nærmest blitt selve symbolet på å lide for kunsten. Skoene i seg selv er dypt praktiske, med en såle som ikke dekker hele foten – for maksimal bevegelighet – og den berømte forsterkede delen for tærne, som gjør at danserne kan hoppe rundt på tær i vertikal stilling. Tradisjonelt har disse vært konstruert i lær for de harde delene og silke eller fløyel for de myke, men i dag er alle slags syntetiske stoffer like vanlig. I tillegg har vi ikke lenger så strenge regler for hva slags farger menn og kvinner kan bruke på skoene sine.

Women feet in pink pointe shoes with a bow are dancing on tiptoes

For en dans som tango eller flamenco er det nødvendig å ha korrekte hæler. Spesielt i flamenco, der skoene er en del av rytmeseksjonen til musikerne, må hælen være skikkelig. Men du visste kanskje ikke at det er gulvet de bruker i flamenco som lager den karakteristiske lyden – ikke skoene. Hør den aggressive lyden i denne videoen. For de mer vågale retningene i tango finnes det også en blandingssko av tåspiss og hælede sko, som kan passe – men bortsett fra dette, er en hælet sko med en solid rem så den sitter, det en tangodanser trenger. Hæler gjelder for øvrig for både kvinner og menn, selv om mennenes hæler ikke er like høye.

For mange av de klassiske dansene er det ofte nødvendig å spesialbestille skoene fra nisjeforhandlere, eller i verste fall få dem laget av kostbare skomakere. Men moderne dans, som gjerne har steget ut av yngre kulturer, setter ikke like mange krav. Kjøp noen forskjellige sneakers og andre sko på nett og finn det som fungerer best til dansestilen du velger. Spesielt moderne jazz- og hiphop-dans bruker omtrent samme sko som du ville brukt til innetrening, skateboard eller basketball.

Husker du Riverdance-trenden på slutten av nittitallet? I en dans som dette brukes sko som ligner på typiske hælede ballsko, men irsk og skotsk dansk har også sine egne tradisjonelle ”ballettsko”, som ikke ligner på mange andre. Disse kalles Ghillies og ser ut som en slags ballettversjon av Jesus-sandaler.

Leave a Reply